Fatbike

Regels voor Fatbikes

Fatbikes zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Met hun brede banden en hun stoere design zijn ze perfect voor zowel ruige terreinen als stadsritten. Maar net als bij elk ander vervoermiddel gelden er regels voor het gebruik van fatbikes. Of je nu door de stad fietst of een off-road avontuur aangaat, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van regels. In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste regels, zodat je altijd veilig en verantwoord de weg op kunt!

Algemene regels die gelden tijdens het rijden op een fatbike

Net als bij gewone fietsen gelden er voor fatbikes enkele basisregels die je moet volgen wanneer je op de openbare weg rijdt. Fatbikes met elektrische ondersteuning vallen onder de standaard fietsregels. Dit betekent dat je geen kenteken op je fatbike hoeft te hebben en dat je ook geen rijbewijs nodig hebt om op een fatbike te mogen rijden. 

Daarnaast moet je net als op een fiets op het fietspad rijden waar mogelijk en is goede verlichting verplicht zodra het donker wordt. Deze regels zorgen ervoor dat fatbikers veilig en goed zichtbaar deelnemen aan het verkeer.

Waar moet een fatbike aan voldoen?

Een fatbike moet aan een aantal technische specificaties voldoen om als fiets beschouwd te worden en op de openbare weg te mogen rijden. De trapondersteuning mag alleen actief zijn wanneer je zelf trapt, en de ondersteuning moet automatisch stoppen zodra je een snelheid van 25 km/u bereikt. Daarnaast mag de motor van je fatbike een maximale capaciteit hebben 250 watt. Ook is het toegestaan om een gashendel te hebben, mits deze stopt bij max 6km/u.

Als de fatbike aan deze voorwaarden voldoet, wordt deze beschouwd als een standaard e-bike en mag je ermee rijden zonder rijbewijs, helm of kenteken.

Verandering regels voor fatbikes

Er is een kans dat de regels rondom fatbikes gaan veranderen. Op 24 september stemde de meerderheid van de Tweede Kamer vóór een voorstel om een helmplicht in te voeren voor fatbikes en om een verbod in te stellen voor kinderen onder de 14 jaar. Deze maatregelen zijn bedoeld om de veiligheid van gebruikers te vergroten. Het is nog niet duidelijk wanneer deze nieuwe regels precies van kracht zullen worden, maar er wordt verwacht dat er tegen de kerst meer duidelijkheid over komt.

Opgevoerde fatbikes?

Bij sommige modellen is het mogelijk om je fatbike op te voeren met een gashendel, waardoor je sneller kunt rijden dan 25 km/u en minder hoeft te trappen. Hoewel dit aantrekkelijk klinkt, zijn er aanzienlijke nadelen aan verbonden. Het opvoeren van een fatbike is namelijk illegaal. Zodra je fatbike harder gaat dan 25 km/u, wordt deze geclassificeerd als een bromfiets in plaats van een fiets of e-bike. Dit betekent

dat er andere regels gaan gelden: je hebt een kenteken nodig, een rijbewijs is verplicht en je moet een helm dragen.

Een ander groot risico van het opvoeren is dat je fatbike niet verzekerd is. Dit betekent dat je zelf opdraait voor alle kosten, als je een ongeluk veroorzaakt. Denk hierbij aan de reparatie van je eigen fiets, de medische kosten die voortkomen uit het ongeluk en eventuele schade die je toebrengt aan anderen. Bovendien riskeer je een boete van €310 als de politie je betrapt met een opgevoerde fatbike. Het lijkt misschien verleidelijk, maar de risico's en kosten van het opvoeren wegen zwaar op tegen de voordelen.

Bij Hu-goo verkopen we enkel legale fatbikes.

Wil je een Fatbike kopen?

Wij raden het dus ook zeker niet aan om op een opgevoerde fatbike te gaan rijden. Wil je een legale fatbike kopen? Of wil je graag meer informatie of advies over welke fatbike je moet kopen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom. Het adres van onze showroom is Kernreactorstraat 5, Veenendaal.

Volgende lezen

Fatbike Onderhoudstips: Zo Houd Je Je Bike in Topconditie

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.